NK Letterhakken

Christine Kortland wint Publieksprijs NK Letterhakken.

Op 13 oktober jongstleden werd bij Michel Oprey & Beisterveld het Open NL Letterhakken georganiseerd. Na bijna 12 uur hakken werd door de jury een nummer 1, 2 en 3 aangewezen.

Besloten werd, omdat niemand het werk 100% af had, de beeldhouwers/steenhouwers de mogelijkheid te geven het werk af te maken, waarbij het publiek uiteindelijk ook nog eens een keer de winnaar namens het publiek mocht aanwijzen. Tot en met 24 november kregen de deelnemers de tijd het werk af te maken. Ook kon tot die datum gestemd worden.

Op 14 december werd de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. Christine Kortland had met 460 stemmen van de 1672 stemmers het hoogste aantal en werd dus winnares.

De eindstand:

Christine Kortland 460 stemmen, 1e plaats
Michiel Deylius 350 stemmen, 2e plaats
Michel Utens 291 stemmen, 3e plaats
Marcel van Zijp 220 stemmen, 4e plaats
Henk Welling 202 stemmen, 5e plaats
Corné van Iersel 73 stemmen, 6e plaats
Petra de Vries 58 stemmen, 7e plaats
Marc Vervuurt 10 stemmen, 8e plaats
Frank Peele 8 stemmen, 9e plaats

Michel Utens

Michel Utens is eigenaar van Beeld- en Steenhouwers atelier Joop Utens.

“Ideeën gestalte geven. Dat maakt ons vak zo boeiend.”

Beeld- en Steenhouwers atelier Joop Utens is een specialistisch natuursteenbedrijf, waar men het oude ambacht perfect weet te combineren met een modern en goed geoutilleerd machinepark.
Met kennis, efficiëntie en gedegen vakmanschap kunnen wij voor u ieder gewenst object of ontwerp vervaardigen in ons eigen atelier.
Voor elke opdracht - groot of klein - hebben wij een oplossing op maat.

Kijk voor meer informatie op www.jooputens.nl

Werk van Michel Utens

Corné van Iersel

Corné is in het dagelijks leven beleidsadviseur. Overdag werkt hij met het hoofd, in zijn vrije tijd met hart en handen. Wat in 2005 begon als hobby is nu passie geworden: het letterkappen. Hij is grotendeels autodidact en kan in het letterkappen zijn creativiteit en techniek kwijt. Zoals hij zelf aangaf: “het NK letterhakken is dé plek om dit ambacht de aandacht te geven die het verdient. Deze dag was één groot feest voor deelnemers, organisatie en ambacht.” Zijn motto: een dag zonder beitels is een dag niet geleefd.
 

Werk van Corné van Iersel

Christine Kortland

Een steen met een verhaal.

Vanuit haar atelier aan huis werkt Christine aan haar monumenten en beelden. Wilt u informatie over de mogelijkheden van een uniek en voor u persoonlijk ontworpen grafsteen of grafmonument neem dan contact met haar  op via haar website www.grafkunstenaar.nl

Werk van Christine Kortland

Henk Welling

Henk Welling (1956) is opgeleid als docent/beeldend kunstenaar. 
Gaandeweg is hij gefascineerd geraakt door het ambacht van het letterhakken. In zijn atelier in de voormalige brandweerkazerne van Ulft (Gelderland) maakt hij zelfontworpen grafmonumenten, tuinbeelden en gevelstenen. Naast letterhakker is hij kalligraaf en gebruikt hij graag zijn zelfgeschreven teksten/woorden  in de ontwerpen voor zijn steenwerk.
Voor meer informatie zie: www.henkwelling.com
 

Werk van Henk Welling

Michiel Deylius

Ik werk sinds 2002 als zelfstandig beeldhouwer/letterhakker/vormgever in steen. Gaandeweg heb ik mij gespecialiseerd in het hakken van letters en vooral in het vormgeven van letters en tekst in steen. Ik werk voor eigen opdrachtgevers waarbij zelfontworpen grafmonumenten een groot deel van mijn werk uitmaakt. In een deel mijn autonome werk speelt vormgeving met letter evenzeer een rol; daarin zoek ik voortdurend naar nieuwe toepassingen van de handgehakte letter. Mijn autonome werk kent ook een abstracte lijn, die een tegenhanger vormt voor het strakke letterwerk; hier gaat het mij vooral om een – betekenisloze – vorm en de zeggingskracht van de huid van het beeld.

In In mijn atelier in Woerden werk ik aan opdrachten die niet alleen in de regio Utrecht, maar op veel andere locaties in het land geplaatst worden.

Meer informatie vindt u op www.deylius.nl

Werk van Michiel Deylius

Petra de Vries

Petra de Vries is in het dagelijkse leven werkzaam als Intensive-care verpleegkundige in een universitair ziekenhuis, met daarnaast ook nog een eigen praktijk in Jin Shin Jyutsu.

Naast deze bezigheden vindt Petra ook nog tijd om letters te hakken en helpt zij regelmatig mee in het atelier bij Christine Kortland, een van de andere deelneemsters.

 

Werk van Petra de Vries

Frank Peele

Frank Peele is steenhouwer bij BURGY Bouwbedrijf uit Leiden. Daarvoor was hij onder andere werkzaam bij Van Leeuwen Natuursteen en steenhouwerij Maarssen. Frank heeft besloten dat gezien zijn drukke werkzaamheden hij helaas niet verder deel zal nemen aan dit evenement. Wel sluit hij zich graag volgend jaar weer aan als deelnemer.

Werk van Frank Peele

Marcel van Zijp

As a stone sculptor Marcel Van Zijp (1958) is a self-taught sculptor. After training as a graphical artist, Van Zijp attended the Academy of Fine Arts of Psychopolis in The Hague.
From the mid-eighties onwards, Van Zijp made the transition to working in stone mostly due
to the influence of Belgian singer/sculptor Willem Vermandere who taught him the technique
of cleaving blocks of stone. Yet, unlike Vermandere, whose improvisational work was greatly influenced by the Cobra generation, Van Zijp always starts off with a detailed work plan.

For more information see www.vanzijp-sculptures.com

Werk van Marcel van Zijp

Marc Vervuurt

Marc Vervuurt is samen met zijn echtgenote en zoon eigenaar van de Kunrader Steengroeve. De groeve is gespecialiseerd in het delven en bewerken van Kunradersteen. De steen is uniek en het ambacht is uniek, net als het letterhakken van Marc.

Kijk voor meer informatie over de unieke steen uit Limburg op www.kunradersteengroeve.nl

Werk van Marc Vervuurt